Veelgestelde vragen

Een Preventief Medisch Onderzoek (hierna: PMO) is een instrument om inzicht te krijgen in je eigen gezondheid, leefstijl, gezondheidsrisico’s en inzetbaarheid.

Een PMO bestaat uit:

  1. Een digitale vragenlijst die je op een gewenst moment kan invullen. De vragenlijst gaat in op je leefstijl, werkvermogen, bevlogenheid, werkdruk, mentale belasting en fysieke klachten.
  2. Een fysieke meting (fysiek onderzoek), inclusief een aansluitend vitaliteitsgesprek met mij
  3. Een individueel adviesrapport met de resultaten van het PMO en gerichte tips ter verbetering van de gezondheid, leefstijl en inzetbaarheid.

Bij het aanbieden van een PMO hoeft nog geen sprake te zijn van een duidelijke gezondheidsklacht of van een aanwijzing voor een gezondheidsrisico of –probleem. Het PMO heeft juist mede als doel om een risico of probleem vroegtijdig op te merken en/of te voorkomen.

Met behulp van deze inzichten kunnen wij, afhankelijk van de werkgever, gerichte interventies, zoals coaching en trainingen aanbieden. Deze interventies dienen ter verbetering van je gezondheid, vitaliteit en inzetbaarheid.

Daarnaast krijgt jij als werkgever een beeld van de gezondheid en inzetbaarheid van groepen werknemers (bijvoorbeeld een afdeling of vestiging). De werkgever ontvangt bij minimaal vijftien personen een geanonimiseerde groepsrapportage. De resultaten van deze statistische rapportage zijn niet terug te herleiden naar een individueel persoon.

Een goed uitgevoerd PMO helpt je zo vitaal en gezond mogelijk te zijn. Daardoor blijf je inzetbaar, zowel in je vrijetijd als tijdens werk. Het PMO geeft inzicht in mogelijke vraagstukken die te maken hebben met jouw werk en fysieke- en/of mentale gezondheid. Je krijgt persoonlijk advies over jouw werk, gezondheid en leefgewoonten:

  • Inzicht in je fysieke en mentale gezondheid;
  • Ontdek je huidige gezondheid & inzetbaarheid en hoe je deze behoud of verbetert;

Inzicht in mogelijke gezondheidsrisico’s, zoals hart- en vaatziekten plus een persoonlijk advies voor verbetering.

Nee, deelname aan een PMO is niet verplicht. Je beslist zelf of je deelneemt. Een PMO heeft nooit gevolgen voor je rechtspositie; dus de werkgever kan jou als werknemer niet verplichten mee te doen vanuit een juridisch oogpunt. Jij maakt de keuze of je meedoet en of je alleen de vragenlijst invult of ook een afspraak maakt voor het fysieke onderzoek.

Keuring
Alleen voor bepaalde functies geldt een verplichte medische keuring op grond van een wet of de cao voor je branche of sector. Dat betekent dat op grond van wet- en/of regelgeving het wel een verplichting kan zijn mee te doen tijdens het dienstverband. Het gaat in deze gevallen om de bescherming van de gezondheid en veiligheid van jou als werknemer en van derden zoals klanten of collega’s. Indien daar in jouw geval sprake van is, dan geven wij dit duidelijk vooraf aan.

Samen met jou als werkgever wordt de inhoud van het PMO vastgesteld. Hierbij wordt onder andere gekeken naar de risico’s die beschreven staan in de risico-inventarisatie en evaluatie (RI&E) en eventuele wensen vanuit de organisatie (bijvoorbeeld bij de afdeling HR, het management en de ondernemingsraad).

Voorbeeld: medewerkers die veel beeldschermwerk doen kunnen meer last van hun ogen krijgen. Deze medewerkers krijgen in de digitale vragenlijst vragen over het onderwerp beeldschermwerk. Daarnaast voeren we dan meestal tijdens het fysieke onderzoek een visustest (oogmeting) uit.

Het doel van het PMO is om inzicht te geven in je eigen gezondheid, vitaliteit en duurzame inzetbaarheid. Duurzame inzetbaarheid is ‘het vermogen van een medewerker om nu en in de toekomst toegevoegde waarde te leveren en daarbij zelf ook meerwaarde te ervaren’. Een medewerker die duurzaam inzetbaar is, is fysiek en mentaal gezond, is bestand tegen stress, ervaart werkplezier en voelt zich betrokken bij de organisatie.

Wanneer een werkgever weet hoe het ervoor staat met de gezondheid, vitaliteit en duurzame inzetbaarheid binnen de organisatie, kunnen er indien nodig n.a.v. de resultaten van het PMO maatregelen worden genomen om deze te verbeteren. Tevens kunnen er mogelijkheden geboden worden richting medewerkers in de vorm van interventies, denk aan coaching, trainingen of anders.

Via een persoonlijke link in jouw (werk)e-mailadres kom je bij de online vragenlijst voor het PMO terecht. Deze gevalideerde vragenlijst gaat in op o.a. je leefstijl, vitaliteit, gezondheid, werkomgeving, werkvermogen, werkbeleving en werkspecifieke risico’s. Je bepaalt zelf op welk moment je de vragenlijst invult. Het is mogelijk om de vragenlijst tussentijds te pauzeren. Na afloop van het vragenlijstonderzoek kun je direct een persoonlijk adviesrapport inzien.

Het doel van vitaliteitscoaching is om medewerkers duurzaam vitaler te maken. Dit betekent: zorgen dat medewerkers de energie, motivatie en veerkracht hebben om alles uit hun persoonlijke kwaliteiten te halen. Zowel op het werk als thuis. Hierin stimuleren wij het nemen van eigen regie door de medewerker. Zodat de medewerker zich gaat beseffen dat je zélf verantwoordelijk bent voor je eigen vitaliteit en energiemanagement.

Onze vitaliteitscoaches werken met modellen en interventies die stevig gefundeerd zijn in wetenschappelijk onderzoek. Vanuit deze theorieën zijn talloze praktische tools ontwikkeld die de motivatie van medewerkers positief beïnvloeden. Onze coaching is daarmee praktisch en gebaseerd op een compleet en uniek integraal model van psychologie, neurologie, sociologie en biologie.

Vitaliteitscoaching richt zich op verschillende thema’s. Onderwerpen waar de coach met de medewerker mee aan de slag kan gaan zijn:

  • Managen van stress
  • Verhogen van energiegevers en verlagen van energienemers
  • Formuleren van levensdoelen
  • Managen van emotie (i.e. leren kanaliseren van emoties)
  • Advies op maat op het gebied van een gezondere leefstijl (denk aan meer bewegen, beter slapen, leren ontspannen en een gevarieerd voedingspatroon)
  • Leren omgaan met werkdruk (agendamanagement)

Contact

+31 (0)6 50 80 50 96

De juiste aanpak voor jou!

Chat openen
Hoe kan ik je helpen?
Vitaculair
Hallo,

Heb je vragen over een van mijn workshops of mijn individuele coaching? Aarzel niet en stel gerust je vraag!